The Dalwhinnie
Welkom bij "The Dalwhinnie"
Whiskyclub The Dalwhinnie is stilaan een begrip geworden in het Leedse.
Whiskyclub Dalwhinnie Het ontstaan van de club is er een zoals zovelen, de evolutie daarentegen is uniek. Herbert Cockx zijn hersenspinsels werden in 2003 omgezet in woorden en hij sprak voor ons het legendarische : "Zouden we geen whiskyclub starten ?". De gebroeders Patrick en Frank Van Leuven sprongen direct mee op de kar. Piet Willems en Jurgen Van Hauwermeiren duwden mee en spoedig was de club geboren.
De naam van de club betekent niet toevallig "ontmoetingplaats". De club is een verzameling van vrije zielen die een zestal keren per jaar een avond opofferen om samen whisky's te proeven, te bespreken en eventueel iets over hun afkomst te leren. Veelal krijgen we hier de deskundige hulp van Geert De Bolle (The Whisky House - Affligem).
Buiten deze activiteiten hebben we ook nog de nieuwjaarsreceptie en het whiskydinner. We proberen ook buitenhuis aanwezig te zijn in de vorm van een verbruikersstand waar je ook de door ons vergaarde kennis meegedeeld krijgt.
Het mee organiseren of zelf uitvoeren van tastings behoren ook tot de mogelijkheden (voor meer inlichtingen kan U zich wenden tot 't Ien Achter 't Ander of tot Jurgen VH 0494/872805). Het hoofddoel blijft echter: genieten van het prachtige smaken- en kleurenpallet dat de Schotse Single Malts ons bieden.

Whisky… vanwaar…?
Campbeltown:
Over Campbeltownwhisky is er veel geschreven. Het lijkt of daar dé whisky vandaan is gekomen. Er hangt een mystieke sfeer over Campbeltownwhisky’s. In deze streek waren vroeger de meeste stokers gevestigd, nu zijn er nog twee distilleerderijen met als meest in het oog springend: Springbank die zeer goede whisky maakt. De zeelucht van de Mull of Kintyre geeft deze malts een speciale smaak. De smaak is mediumdroog met een zoutige nasmaak die kenmerkend is voor deze whisky.
Highlands:
De Highlands zijn op te delen in een aantal verschillende gebieden. Dit gebied is bergachtig met heide begroeide heuvels en groene valleien. De whisky’s worden sterk beïnvloed door de ligging en de watervoorraden ter plaatse.
 • Northern Highland: het noordelijk deel kenmerkt zich door de hoge intensiteit met subtiele eigenschappen, soms droog, licht rokerig, de whisky’s zijn hier minder zoet en sterk.
 • Eastern Highlands: de whisky’s zijn licht rokerig en hebben een fruitige droge smaak.
 • Southern Highlands: de whisky’s zijn middelzoet, bezitten een lage complexiteit en zijn fruitig.
 • Western Highlands: de whisky’s uit het westen van de Highlands hebben een peperige, rokerige smaak. Deze smaak is erg afhankelijk van de leeftijd.
Lowlands:
Dit is de meest geïndustrialiseerde en dichtst bevolkte streek van Schotland. De whisky’s hebben in het algemeen nogal een vluchtig alcoholachtig karakter. De meeste Lowland-malts worden met weinig turf bereid. Uitzondering is Glenkinchie, een ietwat rokerige droge malt. Lowland-malts hebben een zoetere zachtere smaak dan de malts uit andere streken, dit komt door de eigenschappen van de gemoute gerst. Lowland-malts worden niet beïnvloed door zilte zeewinden en bevatten weinig zout. Deze whisky’s zijn de droogste en de vlakste van de Schotse whisky’s, met een lage intensiteit en complexiteit.
Islay: schatteneiland
En als Islay nu eens de wieg van de Schotse whisky was? Dit kleine 40 km lange eiland ten zuidwesten van Schotland ligt op een paar mijl van de Ierse kust. Daar bevindt zich de grootste concentratie distilleerderijen van de Hebridenarchipel. Bowmore, Coal Ila, Bunnahabhain, Lagavullin en Laphroaig waarvan het product wild sea whisky wordt genoemd zijn enkele parels die hier liggen te rijpen en we vergeten Ardbeg in het noorden zeker niet. De Islay whisky’s zijn de rokerigste van alle whisky’s. Ze zijn heel gemakkelijk te herkennen aan hun medicinale jodiumgeur, whiskygeuren die zeker beïnvloed worden door de zeewinden die over deze eilanden waaien. Sommigen vinden deze echte herfstwhisky’s. Wel voor mij mogen ze het ganse jaar door komen.
Islands:
Schotland verschuilt zich in het noorden en het westen achter een schild van eilanden. Van deze krans van eilanden waarvan de meeste nauwelijks bewoond zijn, zijn de whisky’s afkomstig die de naam Islands dragen. Hoewel de whisky’s qua karakter uiteenlopen van de sterk turfachtige zilte Islay-stijl tot de krachtiger vollere Northern Highland-stijl hebben ze allemaal een rookaroma en –smaak en voelen olieachtig aan in de mond.
Orkney:
Bevindt zich in het noorden op een paar mijl van de hooglanden. Dit zijn de noordelijkste whisky’s van Schotland. Highland Park en Scapa. Ze lijken tot op een zekere hoogte op Islay’s. Ze zijn vrij rokerig en complex fruitig en zeker niet droog.
Skye:
Het grootste eiland van de binnenhebriden schonk Schotland één van zijn romantische heldinnen avant la lettre, Flora Mac-Donald. Ze verborg Bonnie Prince Charlie en betaalde haar trouw met verschillende maanden gevangenschap in Londen. Skye biedt een typische smaak aan. Whisky die zeer gerookt en medicinaal is maar ook een vleugje rubber herken je in de smaak. Denk maar aan Talisker.
Mull:
Op Mull zou Colomba aan land gegaan zijn toen hij van Ierland kwam. Hij is de grondlegger van het verenigde Schotland. Slechts één distilleerderij maakt malt whisky op Mull. Tobermory, ze hebben twee versies. Tobermory die niet geturfd is en Ledaig daarentegen die een zeer geturfde malt van tussen 15 en 20 jaar is.
Jura:
Meer dan 5 000 herten bevolken het eiland dat overheerst wordt door de heuveltoppen van de Paps of Jura. Jura staat bekend om malt whisky’s die niet erg geturfd maar zout zijn.
Arran:
Het meest zuidelijke van de Hebriden-eilanden geeft haar naam door aan een nieuwe single malt met hoogstaande verwachtingen. Na de eerste officiële proeving van deze whisky was iedereen het erover eens dat deze boven verwachting had gerijpt.
Speyside:
De Spey is een magische rivier waar het water vloeibaar goud wordt. In de Speyside wordt zoveel Single Malt geproduceerd dat het, wat whisky betreft, als een regio op zich kan worden beschouwd; apart van de Highlands waar het geografisch zonder enige twijfel toe behoort. In de vallei en omgeving bevinden zich meer dan tweederde van de Schotse distilleerderijen. Talloze beekje en riviertjes stromen omloog naar de Spey zoals de Avon en de Livet. In het dal van de Livet zijn nog twee distilleerderijen: Glenlivet en Tamnavulin. In het toenmalig ontoegankelijke berggebied was illegaal stoken een favoriet tijdverdrijf. Omdat er minder turf aanwezig is, gebruikt men traditioneel kolen voor het vuur waarboven de mout gedroogd werd, waardoor de whisky een minder rokerige smaak krijgt. Zo eigen en zo anders, zo verfijnd hoe krachtig hun turfsmaak of hoe fruitig ze ook zijn, Speymalt kan je moeilijk in een kastje stoppen. Speyside ligt ver van de zee en dus vind je weinig zilte toetsen. Veel stokers maken gebruik van ondergrondse bronnen. De zuiverheid van het water draagt bij aan de kwaliteit van het eindproduct. Ook de rest van de natuur draagt zijn steentje bij: goudgele gerstvelden, graan en turf van uitzonderlijke kwaliteit. De whisky’s uit deze streek zijn vaak zoet, helder, vrij subtiel en gelaagd met uitgesproken noten van fruit en honing, bloemen en kruiden. Deze whisky’s lijken echt “zomerwhisky’s”.
Tastings "The Dalwhinnie"
Omwille van Covid-19 zijn er geen tastings
tijdens het najaar 2020.
Volgende tastings waarschijnlijk in
februari, maart en april 2021.
Brief van het bestuur


Over whisky
Het woord whisky komt van het Gaelic "levenswater".
Om in aanmerking te komen voor de naam whisky moet de drank geproduceerd zijn van granen en water. Hij moet gedistilleerd zijn op een alcoholvolume van minder dan 94,8%. Bovendien moet de drank gerijpt zijn in vaten met een maximale inhoud van 185 amerikaanse gallons gedurende een periode van minimaal drie jaar vanaf de datum van de distillatie in een entrepot.
Een Single Malt whisky is gedistilleerd in een individuele distilleerderij en gemaakt van uitsluitend gemoute gerst. Bij het op fles trekken mogen producten van verscheidene jaren van (enkel en alleen) dezelfde distilleerderij gebruikt worden.
In vele landen wordt whisky geproduceerd via eigen methodes en eigen productienormen.
Whisky kunnen we in drie grote categoriën indelen:
 1. Grain whisky: gestookt van eender welk graan of combinatie van granen al of niet in combinatie met neutrale distillaten. De graansoort is afhankelijk van het land van herkomst : zo zijn rogge en maïs typisch voor Noord-Amerika.
 2. Malt whisky: gestookt van gemoute gerst zonder dat er andere granen of neutrale alcoholen aan te pas komen. In Malt whisky zijn er verschillende types:
  • Pure malt whisky: wordt in potstills uit gemoute gerst gestookt. Er zijn verder geen beperking om de naam pure malt te mogen dragen.
  • Single malt whisky: als men pure malt van éénzelfde distillaat tot een whisky mengt mag deze de naam single malt dragen.
  • Vatted malt: wat je in je fles vindt is een mengsel van malt whisky uit verschillende distilleerderijen.
  • Single single malt: single malt wordt ook gemengd voordat hij in de fles komt. Dit mengsel moet wel afkomstig zijn van distillaten van eenzelfde distilleerderij. Als er echter een whisky gebotteld wordt uit één vat is dit een single single malt.
  • Cask strenght: whisky wordt verdund met water om een bepaald alcoholvolume te krijgen. Bottelt men niet aangelengde whisky (een mengsel van verschillende vaten) dan verkrijgt men een cask strenght whisky.
  • Cask straight: een single malt whisky op cask strenght doch afkomstig uit één vat.
  • Vintage: het neusje van de zalm. Een single malt van één en hetzelfde vat doch gebotteld als het rijpingsproces op het hoogste niveau is.
 3. Blended whisky: is een mengsel van grain en malt whisky. De gewone (ordinaire) blended wordt gemengd met (veelal) 80 % grain en 20 % malt whisky. Luxe blended (alsof deze bestaat) is een mengeling van 50 % malt en 50 % grain whisky. Het hogere percentage malt whisky betekent een kwaliteitsverhoging. Sommigen zijn zelfs drinkbaar.

Het bestuur
Jurgen Van Hauwermeiren (Sjoe)voorzitter
Patrick Van Leuvensecretaris
Frank Van Leuvenpenningmeester
Koen Sonckverslaggever
Omer Van Hauwewebstek

Copyright 2022 Whiskyclub The Dalwhinnie  -  Hosted by SYNETON